Bu yazı ” https://www.avansas.com/blog/hayati-kolaylastirirken-sagliginizdan-olmayin ” sitesinden alınmıştır.
Günlük hayatın yüksek temposu beslenme alışkanlıklarında da kendini hissettirmektedir. İnsanlar sürekli olarak bir yerlere ya da bir şeylere yetişme çabasında olduğu için yemek kültürünü de bu hıza uydurmak durumunda kalmıştır. Bu uyumu kolaylaştıran karton bardak, plastik çatal, bıçak gibi kullan-at mutfak malzemeleri çoğu zaman hayat kurtarıcı olabiliyor. Hayatı kolaylaştıran bu malzemeleri sağlığımıza ve doğaya zarar vermeden nasıl tüketmemiz gerektiğinin bilincine de varmamız gerekiyor.
Pratik Mutfak Gereçlerini Bilinçli Kullanın
Gün içinde kaç bardak çay ve kahve içtiğimizi çoğu zaman sayamayız. Çay, kahve içerken kullanılan karton bardaklar kolay taşıma imkânı sunarken; plastik çatal ve bıçaklar bulaşık yıkama derdinden kurtarır. Sabah kahvaltısı için taze bir simit ya da sıcak bir tost ile ofise geldiğimizde yanında çay içmek için genellikle plastik ya da karton bardak kullanırız. Hazır gıdaların birçoğunun ambalajında da plastik türevi malzemelerin kullanıldığı bir gerçektir. Bu kadar yaygın kullanılan bu malzemelerin sağlığımıza ve çevreye zararlı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu malzemeler standartlara uygun şekilde üretilip, talimatlarına uyularak kullanıldığı takdirde herhangi bir zarar söz konusu olmayacaktır.
Plastik Malzemeler Ne Kadar Zararlı?
Temizlik ve kolay kullanım açısından geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden plastik sarf malzemeleri belli sınıflandırmalara tabi tutulmuştur. Plastik ambalajlarda ya da sarf malzemelerinin üzerinde üçgen bir kutucuğun içine 1’den 7’ye kadar numaralarla kalite standardı yazılmalıdır. Bu numaralar o plastiğin gıda tüketimi için uygun olup olmadığına işaret eder. Bu işaretlerin ne anlam taşıdığını gelin birlikte inceleyelim.
1. PETE veya PET: Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda tek kullanım için güvenli olduğu kabul edilir. Çoğu su, meşrubat ve diğer içecek şişeleri bu malzemeden imal edilir.
2. HDPE: Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. Bazı sert plastiklerde kullanılan bir tür kimyasal madde olan BPA içermeyen bu tür plastik malzemeler, bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalga fırında kullanılabilir.
3. V veya PVC: Gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır.
4. LDPE: Bu malzeme de HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
5. PP veya PE: En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
6. PS: Köpük bardakların yapımında da kullanılan plastik türüdür. Bu malzeme, benzen denen bir maddeden imal edilir. Gıdalarla kesinlikle temas edilmemelidir.
7. DİĞER: Genellikle BPA denen zararlı maddeyi içeren plastik türleri bu sınıflandırmaya dâhildir. Gıdalarla teması risk oluşturur.
Anlaşıldığı üzere 3,6 ve 7 numaralı plastiklerin gıdalarla temasından kaçınmak gerekir. 1,2,4 ve 5 numaralı plastiklerin ise gıda tüketimine uygun olduğu ifade edilmiştir. Plastik sarf malzemelerinin bilinenin aksine tamamının sağlığa zararlı olmadığı belirtilmiştir.
Kağıt ve Tahta Türevi Malzemeler Çevre Dostu ve Sağlıklı
Bu sınıflandırmaya rağmen plastik sarf malzemelerini kullanmakta tereddüt yaşıyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda selülozik yapılı sarf malzemeleri sizin kurtarıcınız olacaktır. Karton bardak, kağıt tabak, tahta karıştırıcı, Tek kullanımlık tahta kaşık, çatal, bıçak ,kağıt masa örtüsü gibi malzemeler % 100 selülozdan üretildiği takdirde sağlığa zarar vermez. Ayrıca doğada çözünebilme özelliği ile de çevre dostu ürünlerdir. Böylelikle ihtiyaçlarınızı giderirken, hem kendi sağlığınızı hem de doğayı korumanız mümkün olur.